zaterdag 4 april 2015

Geen pasen...zonder paasstol

Mijn koemelkvrije dieet is nu een aantal weken aan de gang en wat een verschil bij de kleine. Dat maakt het helemaal niet moeilijk vol te houden. Maar tja, toen kwam Pasen er aan. En ik ben gek op Paasstol (of Kerststol, of Pinksterstol, maakt me niet uit wanneer ik het te eten krijg), maar daar gaat uiteraard koemelk in. Dus...op zoek naar een recept.

Op 24kitchen vond ik een recept voor een feeststol. Met zelf gemaakt spijs, want je weet natuurlijk nooit wat ze er in de fabriek in stoppen om het smeuïg te maken. Uiteraard bevat dit recept melk en boter (en niet zo'n beetje ook), dus heb ik het herschreven. Ook de rum heb ik verwijderd vanwege de borstvoeding. Tevens heb ik het geschikt gemaakt voor de broodbakmachine, want tja, als moeder heb je nu eenmaal niet altijd zo veel tijd dat je gezellig een lekker brooddeegje kunt gaan staan kneden.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
  • 190 gram rijstemelk
  • 250 gram plantaardige margarine
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram amandelen
Voor de amandelspijs
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram blanke amandelen
  • 1 eiwit
Extra nodig:
  • bloem om te bestuiven
  • gesmolten plantaardige margarine
  • poedersuiker 
Bereiding:

Doe de rijstemelk, plantaardige margarine, het ei, het zout, de bloem, de suiker, het gist en de kaneel in deze volgorde in de broodbakmachine (als jouw broodbakmachine eerst de droge en dan de natte ingrediënten moet hebben, draai de volgorde dan om). Zet de broodbakmachine op deegstand en zet hem aan. Wel de rozijnen in water en hak de amandelen grof. Als het piepsignaal van de broodbakmachine klinkt, voeg je de gewelde rozijnen en gehakte amandelen toe.
Maak ondertussen de amandelspijs. Doe de amandelen de suiker in een keukenmachine en hak alles goed fijn. Voeg dan de eiwit toe. Even laten draaien en vervolgens nog kort doorkneden. Rol de spijs tot een pil en verpak in huishoudfolie. Leg in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rol het deeg wanneer het klaar is uit tot een ovale plak met in het midden een dunner stuk. Leg de pil spijs op het dunnere stuk en vouw de stol dicht. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem in 50 minuten goudbruin.
Besmeer de stol met de gesmolten margarine en bestrooi met poedersuiker. 
Eet smakelijk!

bron: http://www.24kitchen.nl/recepten/feeststol-met-spijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten